על זוגיות ודפוסי היקשרות
19-9-2021
והפעם הנושא החם, הוא הנושא שתמיד חם, לעולם לא מתקרר, מסקרן, מפעיל ויושב עמוק בלב, מדובר כמובן על לא אחרת מאשר על זוגיות.
וכמו על כל דבר אחר גם כשמדברים על זוגיות אנו מתחילים בהתחלה וההתחלה היא כמובן שדות הילדות המוקדמת שם למדנו על טיבו של העולם, שם למדנו מי אנחנו ביחס לעולם ומי העולם ביחס לעצמינו. למעשה הקשרים הראשוניים שחווינו במסגרת המשפחה ביססו דפוסים רגשיים שממשיכים ללוות אותנו עד היום ולכל אורך חיינו הבוגרים.
בעולם הטיפולי אנו מדברים על 𝟑 דפוסי היקשרות מרכזיים:
דפוס היקשרות חרד – בשל החרדה להינטש או להיעזב אדם בעל דפוס היקשרות חרד ינסה תמיד לרצות את האחר, להיות מושלם, להיות מעל ומעבר לכל ציפייה ויבחר בדרך הבטוחה של ויתור על צרכיו ורצונותיו למען הקשר בו הוא נמצא. אממה, כאשר אדם מוותר על עצמו הוא מאבד את בטחונו וערכו העצמי והופך להיות פחות מושך ורצוי ולמגינת ליבו, ממש בהתאם לאג'נדה הפנימית שלו, הוא נעזב.
בהמשך יוכל החרדתי לספר לעצמו – ידעתי! הנה ננטשתי שוב. כנראה לא הייתי טוב מספיק גם הפעם, בפעם הבאה אהיה מושלם! ובמילים אילו חופר לעצמו החרדתי את הבור הבא בו הוא יוותר על עצמו ועל צרכיו המהותיים וישקע בתחושת קורבנות או עצב עמוק הנובע מוויתור עצמי.
דפוס היקשרות נמנע - בדומה לדפוס החרד גם מי שמחזיק בדפוס ההיקשרות הנמנע מפחד להפגע, כל כך מפחד שהוא נמנע מלהתחייב לקשר שעשוי לעורר בו את הפחד שמגיע עם אינטימיות, הנמנע לא סומך על האחר שיהיה שם בשבילו וגמל בליבו לא להתמסר לאיש מתוך רצון כנה להגן על עצמו מפגיעה. אינטימיות משמעותה להרגיש גם את האחר אבל בעיקר להרגיש את עצמי, ועבור הנמנע, להרגיש את עצמו זה מפחיד ממש.
הנמנע יעשה הכל כדי להשאר פרפר חופשי, אבל ממש כמו אצל הדפוס החרדתי גם אצל הנמנע התשוקה הגדולה ביותר היא לקשר.
הנמנע ימשך לחרדתי מאחר שהחרדתי מוכן להרגיש בעוצמות את עצמו ואת רגשותיו והחרדתי ימשך לנמנע מאחר שנדמה שהוא חופשי ומאושר ואינו צריך אף אחד בעולם. מערכות יחסים רבות מייצרות את השילוב המורכב הזה בין שני דפוסי ההיקשרות. חשוב לציין שלמרות המורכבות, במידה ושני הצדדים מפגינים רצון הדדי לצמוח ולהתפתח בתוך הקשר, קיים סיכוי טוב להבנה וקבלה של הצרכים השונים של כל אחד וליצירת קשר אוהב ובטוח.
הבשורות הטובות של הפוסט הזה הן שדפוס ההיקשרות השלישי הוא דפוס היקשרות בטוחה. דפוס מולד שנמצא אצל כולנו באופן טבעי ועם קצת תרגול נוכל גם להתחבר אליו מחדש וליצור מערכות יחסים יציבות ובטוחות. דרך יצירת היקשרות בטוחה בתהליך הטיפולי אנו מתרגלים את השריר הפנימי שלומד לזהות מהי היקשרות בטוחה, לומדים לאתר את המשאבים שיתמכו במערכת היחסים מול עצמי ומול האחר ולומדים לזהות את דפוסי ההיקשרות שלנו ואת החלקים הפנימיים שלנו שמבקשים יותר תשומת לב.
בתמונה: שתי ציפורים, אחת חרדתית והשנייה נמנעת. או שאולי אילו פשוט שתי ציפורים?
מוזמנים לתאם מפגש ולתרגל היקשרות בטוחה במרחב מאפשר ובטוח – 𝟎𝟓𝟐-𝟔𝟎𝟓𝟎𝟕𝟏𝟑